Yahudiliğin Kitapları

   Yahudilik ilk baştan bugüne kadar yüzlerce kitaba sahip olmuştur. Yahudiliğin herkesçe bilinen en tanınmış kitabı Tevrat adı verilen Ahd-i Atik'tir. Yahudilerin günlük hayatlarının düzenleyicisi kitap ise Talmud olarak bilinir ve sıradan Yahudi'nin günlük hayatının anayasası gibidir.
Babil ve Filistin Talmudu diye bilinen iki şekil vardır. Filistin Talmudu(Palestinian Tamlud): İbranice'de yanlış biçimde Kudüs Talmudu olarak isimlendirilen Talmud kitabıdır. İki Talmud kitabından daha yetkin ve geniş kapsamlı olanına verilen isimdir. Klasik Yahudiliğin ve bugünkü Ortodoks Yahudiliğinin tüm uygulamaları için belirleyici olan ve onun yasal yapısını oluşlturan asil kaynağım Talmud olduğu, daha doğrusu Babil talmudu olduğu; kalan diğer tüm Talmud literatürünün de yardımcı bir otorite olarak rol oynadığı açık biçimde anlaşılmalıdır.
   Yahudilerin hayatında geleneklerin yeri büyüktür. Bir Yahudi dini sorumluluklarının ne olduğunu, kimle evlenebileceğini, kime karşı nasıl tavıt sergileyeceğini, nelerin yasak, nelerin yasak olmadığını "Halakha(Halacha) adı verilen dini kaynaktan öğrenir. Yahudi şeriatının temel kaynağı olan Halakha, hahamların "bir Yahudi nasıl yaşamalı" sorusunun cevabını en ayrıntılı biçimde vermek için hazırladıkları ve asırlar boyu yeni eklemelerle genişlemiş yazılı bir dii kaynaktır. Klasik Yahudiliğe göre, bir Yahudi günlük hayatını nasıl geçirmesi gerektiğini öğrenmek için Tevrat'a ya da Eski Ahit'in öteki kitaplarına bakmamalıdır. Bunlar, sıradan insanlar tarafından anlaşılamazlar. Bunların anlamını sadce hahamlar kavrar ve Yahudi toplumu da dini onlardan öğrenir. Halakha, hahamların Yahudi toplumuna verdiği bu eğitimin toplandığı kaynaktır. Halakha'nın en önemli kaynağı ise Talmud'dur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi bekliyorum...