Protestan Misyoner Örgütlerin Türkiye'de Kurduğu Kiliseler

Protestan Misyoner Örgütlerin Türkiye'de Kurduğu Kiliseler kısa bilgiler ile aşağıda verilmiştir:

  1. UNİON CHURCH OF ISTANBUL(DUTCH CHAPEL, Taksim): ABCFM misyonerleri tarafından Osmanlı döneminde kurulmuştur. Amerikan Board'ın genel sekreteri olan Alan M.'ın Türkiye'de görevde ilen devam ettiği kilise de budur. Az sayıda Türk üyesi vardır.                                                                    
  2. BİBLE HOUSE IMMANUEL PROTESTAN KİLİSESİ(Eminönü): Amerikalı misyonerler tarafından 1908'de inşa edilmiştir. Kilise ABCFM'in misyonunu sürdüren bir vakıf tarafından usulsüz bir biçimde 1997'de restore edilmiştir. Bu usulsüzlük Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı müfettişlerin raporlarına da geçmiştir. 
  3. AYNALIÇEŞME ERMENİ PROTESTAN KİLİSESİ(AVEDARANAGAN AMENASURP YERRORTUTYUN-Beyoğlu): Protestan Ermeniler tarafından kurulan ilk kilisedir. İlk olarak 1846'da ahşap olarak inşa edilmiştir. Kilisenin "Aynalıçeşme Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı" adlı bir de vakfı vardır. Ohannes Tormukoğlu, vakfın başkanıdır. 
  4. GEDİKPAŞA ERMENİ PROTESTAN KİLİSESİ: Başlangıcı 1850'lere dayanmakla birlikte bugünkü yeri 1921'de devreye girmiştir. Resmi kayıtlarda adı "Gediklipaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı" olarak geçmektedir.
  5. İSTANBUL ALMAN PROTESTAN KİLİSESİ(DEUTSCHEN EVANGELİSCHEN KİRCHE İN İSTANBUL): Başlangıcı daha eski olmakla birlikte 1911'deki onarımı ile bugünkü şeklini almıştır. Alman kökenli olan Avusturalyalı, İsviçreli, İskandinavyalı ve Macar olmak üzere 300-400 üyesi olan bir kilisedir. 
  6. HALICIOĞLU PROTESTAN KİLİSESİ
  7. ÜSKÜDAR ŞAPELİ(ERMENİ PROTESTAN): Bu kilise, Üsküdar Amerikan Okulu'nun bahçesindedir. Protestan karakterli olduğu için İngiliz Kiliseleri de bu kategoride sayılabilir. Türkiye'deki İngiliz kiliseleri şunlardır: 
  8. ST HELENA KİLİSESİ(İstanbul)
  9. ALL SAİNTS KİLİSESİ(İstanbul)
  10. CHİRST KİLİSESİ(İstanbul)
  11. ST JOHN KİLİSESİ(İzmir-Alsancak)
  12. ST NİCOLAS KİLİSESİ(Ankara Büyükelçiliği'nin bahçesinde)
  13. ST MARY MAGDALENE KİLİSESİ(İzmir-Bornova) 
  14. KIRIM İNGİLİZ PROTESTAN KİLİSESİ(İstanbul): Kırım savaşına katılan İngiliz askerlerinin anısına inşa edilen kilisenin arsası Sultan Abdülmecid tarafından temin edilmiştir. Yapımına 1858 yılında başlanmış ve ancak 10 yıl sonra tamamlanmıştır. 1971 yılında cemaati iyice azaldığı için kapatılan kilise, 1991 yılında tekrar faliyete geçmiştir.
 
Kırım Protestan Kilisesi
Alman Protestan Misyoner Gundula Hendrich

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi bekliyorum...