Yahudi Mistisizmi ve Kabbala

   Yahudilike meydana getirilen dejenerasyonun "yasa" yönünü Talmud'da görmek mümkünken, mistik yöndeki dejenerasyonu da Kabbala'da görmek mümkündür.

   Kabbala İbranice'de "gelenek" anlamına gelir. Yahudi ruhbanlarının asırlardır birbirlerine anlattıkları ve Eski Ahit'in gizli anlamları ile ilgilenen bir tür okülitzm ve mistisizm yöntemidir. Kara büyü ile yakından ilişkişi olan Kabbala, Yahudi felsefesinden derinden etkilenen masonluk gibi pek çok örgüt ve tarikat tarafından da benimsenmiştir.
   Kabbalai özellikle Ortaçağ'dan başlayarak 17. yy'ın sonuna kadar devam eden süreç içinde çok gündemdeydi ve dönemin toplumları üzerinde büyük etkisi vardı. Bu dönemde, Hıristiyan toplumu içinde de bazı gruplar Kabbala ile yakından ilgilenmişlerdir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi, Kabbala'nın içinde saklı olduğunan inanılan sırlar ve mistik öğretilerdir.
   Yahudiler, Kabbala'da saklı olan ilmin ancak çok az insan tarafından kavrababileceğine inanırlar. Eski Ahit'te pek çok insanın farkına varamayacağı veya anlayamayacağı sırların, Kabbala'ya vakıf olan kişi tarafından çözüleceği düşünülür. Kabbala metinleri, bilinen kitaplardan farklı olarak, çok az kimsenin anlayabileceği şekilde yazılmıştır. Kitapta anlamsız gibi görünen çok sayıda sembol vardır. Bazı metinlerde yazı kimsenin anlayamaması için şifrelenmiştir. Bu yüzden Kabbala'yı tamamen anlamak mümkün değildir. Gerçek manasını Yahudi olmayanın(ve Yahudilerin büyük bir kısmının da) tam bilmediği Kabbala, ancak hakkında yazılmış olan kitaplar ile tanınabilir.
   Bu konudaki sorun ise şudur: Aslında Kabbala, Yahudilik dışı bir kaynaktan, Eski Mısır'ın ve Mezopotamya'nın bazı putperest toplumların pagan öğretilerinden kaynak bulmaktadır. Bu öğretilerin temel unsuru olan "büyü", bu nedenle Kabbala'nın da en önemli parçasıdır.
   Kabbalist öğreti, evrendeki metafizik dengeler, şeytani güçler ve bilinçaltı dünyasıyla yakından ilgilenir ve bunları büyü yöntemleriyle etkilemeyi amaçlar.

   Pratikte Kabbala, kötülüklerle ilgilenmenin yolu ve semboller yoluyla psikolojik dünya üzerinde güç kazanmanın tehlikeli bir sanatı ve büyüye dayalı formudur. (Shilmon Halevi - Kabbala, Tradition of Hidden Knowledge)

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi bekliyorum...